Het goede voorbeeld geven!
Een erezaak: we geven het goede voorbeeld en ruimen op. Op 26 april 2024 werden de zeilen gehesen voor een plastic soep expeditie op de Lauwerszee voor een goed doel en meer netheid in de Waddenzee. In totaal 17 mensen begonnen aan een dagtocht met schipper Aart Puper en zeilster Nikki onder het motto "Versla de plastic soep". Alle deelnemers zetten zich in voor milieubescherming of doen vrijwilligerswerk voor stichting The Ocean Movement.
De "Manta"-manoeuvre
Vrijdagochtend om 9 uur gingen we aan boord in Harlingen. De vrijwilligers van Stichting Anti-Plastics hadden een net meegenomen, de manta sleepnet. De naam zegt het al: als een reusachtige manta opent het sleepnet als het ware zijn bek en vangt de microplastics. Het team viste in totaal een half uur en haalde toen het net weer aan boord.
Grotere stukken plastic zoals flessen en zakken werden niet gevonden, maar het net verzamelde met succes kleinere deeltjes. Nadat alle diertjes voorzichtig in het wild waren vrijgelaten, bestond de nauwelijks zichtbare "prooi" uit elf piepkleine stukjes microplastic en drie stukjes mesoplastic. Dat klinkt op het eerste gezicht niet veel. Maar geëxtrapoleerd per vierkante kilometer in de Waddenzee, zijn er 7.159 stukjes microplastic. Hierbij is geen rekening gehouden met de nog kleinere nanoplastics. Er zou een laboratorium aan boord nodig zijn om dit te herkennen.
De Oceaan Beweging: Liefde voor de oceanen van de wereld
De Ocean Movement werd acht jaar geleden gelanceerd door oceaanzeiler Thomas van Thiel. Thomas zeilde in 21 dagen over de Atlantische Oceaan naar het Caribisch gebied. Halverwege kwam hij midden op zee een plastic fles tegen en legt uit: "Als fervent zeiler en natuurliefhebber was ik diep geschokt en verontwaardigd over de toestand van onze oceanen. Ik voelde een dringende behoefte om iets te doen, wat leidde tot de oprichting van By the Ocean we Unite, nu T.O.M. Dit initiatief combineert mijn passie voor zeilen met mijn liefde voor de oceanen en wil anderen inspireren om actie te ondernemen. Ook al is er nog veel te doen, ik ben ervan overtuigd dat we door samen te werken kunnen voorkomen dat er nog meer plastic in onze oceanen terechtkomt."
Samen op koers blijven: een schoon doel!
Ook wij geloven dat we samen een verschil kunnen maken en zetten ons vol passie in voor de doelen van The Ocean Movement. Aan boord van onze schepen bundelen we onze krachten om afval en plastic zoveel mogelijk te vermijden. We zoeken bijvoorbeeld altijd naar gekwalificeerde keurmerken bij het kopen van schoonmaakproducten, gebruiken buitenwater om onze toiletten door te spoelen en zorgen ervoor dat onze catering biologische en ecologische producten en Fairtrade goederen aanbiedt.
Blijf je met ons op koers? Boek dan een zeiltocht in ons jubileumjaar en doneer 10 euro aan T.O.M. via Holland Sail! Ervaar zelf onze duurzame aanpak en ervaar de unieke natuur die behouden moet blijven voor toekomstige generaties. Kies je bijvoorbeeld voor een zeiltocht op de Waddenzee, dan heb je afhankelijk van de weersomstandigheden de mogelijkheid om over de zeebodem te lopen. Deze unieke ervaring is mogelijk dankzij de manier waarop de historische schepen worden gebouwd als ze droogvallen.
Foto's © Marieke den Ouden